Kesällä 2012 sain ensikosketuksen triathloniin Joroisissa pikamatkalla ja seurasin ihmetellen puolikkaan kisaajia. Haaveilin, että joskus minäkin vielä pystyn osallistumaan tuolle matkalle. Viime kesänä sitten tein päätöksen osallistua triathlonin puolimatkalle ja lokakuussa alkoi intensiivinen harjoittelu. Vastoinkäymisiä on mahtunut matkalle, viimeisimpänä - ja rankimpana - kaksi viikkoa sitten keskeytykseen johtanut Vierumäen perusmatka. Kun perjantai-iltana seisoin Valvatuksen rannassa pyörän katsastuksen jälkeen, tunnekuohu oli melkoinen. Seuraavana päivänä pääsisin vihdoin toteuttamaan yhtä unelmistani. Olen kova jännittäjä, mutta tällä kertaa jännitykseen sekoittui valtava määrä intoa. Tuleva ei hirvittänyt vaan odotin pääseväni kokemaan, miten selviydyn 1,9km uinnista, 90km pyöräilystä ja 21,1km juoksusta.

WP_20150718_10_02_26_Pro.jpgIMG-20150718-WA0001.jpg

Starttasin toisessa lähdössä ja lähtöryhmä oli pieni. Pääsin siis alusta alkaen uimaan omaa rauhallista tahtiani. Vesi oli viileää (n. 18 asteista), muttei tuottanut ongelmia kun olin ehtinyt hyvin käydä lämmittelemässä ennen starttia. Kaikinpuolin uinti sujui hyvin, vain kerran uitiin yli ja kerran hörppäsin vettä, jota jouduin hieman yskimään. Vaikka uintivauhtini oli hidas, onnistuin suunnistuksessa ja vaihtoon tullessa fiilis oli hyvä. Uintiaika 00:49:19. 

Vaihdon otin rauhassa ja juoksin pyöräilyreitin alkuun. Yleensä uinnin jälkeen minulla kestää jonkin aikaa ennenkuin pyöräily alkaa rullaamaan, mutta nyt vaihto tuntui ihmeen helpolta. Pyöräilyssä keskityin pitämään menon rentona ja sykkeet kurissa. Vettä ja urheilujuomaa tai geeliä otin 15min välein, joka tuntui toimivan. Pari kertaa kaadoin vettä myös kypärään, lähinnä varmuuden vuoksi. Päätin pelata nesteytyksen, energiansaannin ja viilennyksen suhteen varmanpäälle, jotta Vierumäen tapahtumat eivät toistuisi. Lämpötila taisi olla jossakin 21-22 asteen paikkeilla, mutta aurinko lämmitti melkoisesti.

Pyörä kulki kevyesti, keskinopeus hieman alle 30km/h ja vähän väliä ajattelin, että on tämä mielettömän siistiä! Täällä minä olen puolimatkan pyöräilyosuudella ja hyvin sujuu! Pyöräilyaika 03:03:19 (mainittakoon, että pyöräilyaikani oli sarjani 3. nopein).

wp_ss_20150719_0002.jpg

​Kuva: X-tri Lahti

Otin myös toisen vaihtoni rauhassa ja heti juoksuosuuden alussa oli käytävä tyhjentämässä rakko. Nestettä oli siis tullut nautittua riittävästi! Juoksu tuntui niin helpolta kun se vain voi 90km pyöräilyn jälkeen. Vähän oli hiljennettävä tahtia sykkeiden noustessa turhan korkealle. Olihan minulla vielä reilut 20km juostavaa edessä. Juostessa ilma tuntui kuumalta, mutta etenin lähes hurmiossa. En seurannut juurikaan vauhtiani ja sykkeitäkin vain harvakseltaan. Keskityin vain siihen, että juoksu tuntuu rennolta. Tunnelma juoksureitillä oli mieletön! 7km kierrokset menivät nopeasti ja huomasin pian olevani viimeisellä kierroksellani. Vauhdin nostaminen oli hankalaa, sillä jalat painoivat, vaikka fiilis oli edelleen huipussaan. Sain kuin sainkin itsestäni puristettua loppukirin ja viimeinen kierros oli 3min nopeampi kuin kaksi edellistä. Juoksuaika 02:09:59 (tämä sisälsi yhden bajamajareissun). Maalissa päällimmäisenä ajatuksena oli, että minä tein sen ja kunnialla teinkin! Huikea tunne! Loppuaika 06:12:41, johon olen todella tyytyväinen. Pakko vielä mainita, etten ole ikinä kisassa hymyillyt niin paljon kuin lauantaina. Se kertoo jotain tunnelmista kisan aikana :)

Tätä on saatava lisää, joten vajaan neljän viikon kuluttua osallistun toiselle puolimatkalleni Tahkolla. Siellä kisaan lähden täysin ilman aikatavoitetta ja kerään vain lisää kokemusta. On tämä vain hieno laji!

WP_20150719_21_51_24_Pro.jpg